Kronospan Slovakia má na celú svoju produkciu certifikát FSC

03.12.2004 Celý región

Drevospracujúca spoločnosť Kronospan Slovakia, s. r. o. , so sídlom v Prešove získala nedávno certifikát FSC na celú svoju produkciu. Podľa konateľa spoločno...
Drevospracujúca spoločnosť Kronospan Slovakia, s. r. o. , so sídlom v Prešove získala nedávno certifikát FSC na celú svoju produkciu. Podľa konateľa spoločnosti Dušana Šneidera pristúpili k nej potom, čo zaznamenali rastúci dopyt po výrobkoch z podobne certifikovaného dreva. Druhým dôvodom je realizácia environmentálnej politiky firmy.

Proces certifikácie, ktorý sa riadil presnými desiatimi princípmi FSC (Forest Stewardship Council - Lesná dozorná rada, ustanovená v roku 1993 medzinárodná nezisková mimovládna organizácia) vyvolal dodatočné investície do strojov v 11 výrobných linkách spoločnosti. Šneider ich na tlačovej konferencii v Prešove 30. novembra odhadol na 10 miliónov korún.
\"K certifikácii celej našej produktovej škály sme pristúpili potom, čo sa nám osvedčila prvá certifikácia a následne i rozšírená certifikácia, ktorú sme uskutočnili v rokoch 2001 a 2002, \" konkretizoval konateľ. Ekonomický význam vidí \"hlavne vo vyťažení výrobných kapacít\", vo zvýšení zamestnanosti. Prvý certifikát FSC získala spoločnosť v roku 2001 na výrobu lepených veľkoplošných dosiek. Odvtedy sa podľa Šneidera ich produkcia zvýšila o 50 percent a z pôvodných 15 - 20 zamestnancov sa na tomto pracovisku zvýšila zamestnanosť až na 70 ľudí. Problém je v tom, že na Slovensku nie je ešte dostatok certifikátom FSC ošetrenej vstupnej drevnej suroviny. Najväčší záujem o takto označené hotové produkty Kronospan-u je v krajinách Benelux-u a vo Francúzsku.
Certifikáciu vykonala organizácia Soil Association, ktorá je akreditovaná u FSC. V prípravnom procese konzultácie Kronospan-u poskytla firma Scottish Woodlands Slovakia. Certifikát je časovo obmedzený, platí do augusta 2009. Plnenie jeho opatrení budú preverovať pravidelné audity.
(jj)
 

Vyberte región